Astma en bronchitis

astmaAstma bronchiale: aanvallen van moeilijke ademhaling (vooral de uitademing) door een vernauwing van de luchtwegen als gevolg van een kramp van het gladde spierweefsel in de bronchiën (de hoofdtakken van de luchtpijp die in de longen uitkomen) met tegelijkertijd een zwelling van het slijmvlies dat de bronchiën bekleedt.
Astma kan verschillende oorzaken hebben:
1) op basis van een allergie
2) het overgevoelig reageren op bepaalde prikkels zoals mist, rook, stof, lichamelijke inspanning enz.
3) een chronische infectie van de bovenste luchtwegen zoals bij astmatische bronchitis         (= een ontsteking van de bronchiën).
4) psychogeen wat wil zeggen dat de astma-aanval uitgelokt wordt onder invloed van psychische factoren.
Astma cardiale: kortademigheid door het vullen van de longblaasjes met vocht door een onvoldoende pompwerking van het hart.

Bronchitis: ontsteking van het slijmvlies van de bronchiën: gewoonlijk het gevolg van een infectie met ziekteverwekkers, bacteriën, parasieten, virussen, wormen en rickettsia (kleiner dan bacteriën en groter dan virussen, parasieten die door insecten op de mens worden overgebracht). Ontstaat echter ook door het inademen van stoffen die het slijmvlies prikkelen, zoals rook, stof of gassen. De acute bronchitis meldt zich vaak aan door hoesten, dat ’s nachts erger is dan overdag, samen met pijn in de borst. Verdere symptomen zijn koorts en moeilijk ademhalen. Eventueel wordt er een taai etterachtig slijm opgehoest. Er zijn ook gevallen met een droge hoest, of een droge hoest die na verloop van tijd overgaat in een slijm opgevende hoest.
De chronische bronchitis is vaak een verdere ontwikkeling van de acute vorm doordat deze onbehandeld is gebleven.

Alkmaar
Van Rein Instituut
Dr. Schaepmankade 1
1814 RA Alkmaar
Tel: 072 - 515 54 54
Contact opnemen >>

Tuitjenhorn
Van Rein Instituut
Dorpsstraat 33
1747 HA Tuitjenhorn
Tel: 0226 - 39 21 21
Contact opnemen >>