Osteopathie praktijken gesloten

Onbegrip bij patiënten en verwijzers

De overheid erkent dat er een groep patiënten is die niet zonder osteopathie behandelingen kan en denkt de oplossing te vinden bij huisartsen en fysiotherapeuten. Wij vinden dat dat niet eerlijk is.
U kunt als patiënt een brief opstellen (zie tekst onderaan nieuwsbericht) en die u aan uw huisarts kunt geven waarin u hem/haar vraagt om bij de LHV aandacht te vragen voor de ontstane patstelling.

Osteopaten worden geconfronteerd met schrijnende gevallen; patiënten die alleen bij de osteopaat terecht kunnen. Deze patiënten zitten klem. Soms komen ze binnen met een verwijzing van een arts. Wij hebben als osteopaten op dit moment géén mogelijkheid om deze mensen te behandelen. Met deze brief komt er hopelijk meer aandacht voor deze groep.

Wanneer huisartsen en hun beroepsorganisatie (LHV) gaan inzien dat dit niet werkt, komt de osteopathie nog meer op de radar van de huisartsen en kan mogelijk via de LHV deze onwenselijke situatie worden voorgelegd bij het ministerie van VWS.

Bron: NVO Osteopathie 

Tekst brief voor huisarts
Betreft:

Naam:
Geboortedatum:
Met de volgende klachten:

Geachte huisarts,

Het spijt mij dat ik u hiermee in deze ingewikkelde tijd moet belasten. Toch wil ik graag uw aandacht vragen voor mijn gezondheidssituatie.

Helaas kan ik sinds 14 december 2020 niet meer terecht bij mijn osteopaat, vanwege de lockdown maatregelen van het kabinet. En dat terwijl ik beperkt ben in mijn functioneren en alleen de osteopaat de oplossing kan bieden. Maar het enige wat de osteopaat momenteel kan doen is doorverwijzen naar u voor een oplossing voor mijn probleem.

Hierdoor val ik met mijn gezondheidsklachten tussen wal en schip. Ik heb namelijk ervaren dat ik alleen baat heb bij de behandeling door de osteopaat.

Mijn osteopaat wees mij op onderstaande informatie van zijn beroepsvereniging:
Mijn beroepsvereniging heeft in contact met VWS de duidelijke afbakening van het domein osteopathie maar ook de vergelijkbare positionering in de zorg als de paramedicus toegelicht. Desondanks is de knip tussen medische- en niet-medische contactberoepen drastisch gezet. Hierdoor wordt een grote groep patiënten die afhankelijk is van de osteopaat gedupeerd.

De minister van medische zorg heeft n.a.v. een motie en kamervragen de groep mensen, die niet terecht kan bij de osteopaat/chiropractor, onder de aandacht gebracht van de landelijke beroepsorganisaties van huisartsen (LHV) en fysiotherapeuten (KNGF), zodat zij deze mensen zo nodig kunnen helpen of doorverwijzen naar de juiste specialist.


Mijn osteopaat wees nog op de mogelijkheid die u heeft om deze voor de patiënten onwenselijke situatie bij de LHV nog eens extra onder de aandacht te brengen, zodat de LHV bij de ministers van VWS en medische zorg kan aankaarten dat er een groep mensen is die nergens terecht kan met ingrijpende fysieke klachten. Dit in de hoop dat de osteopaat in de nabije toekomst wel bereikbaar blijft voor mij.

Als u een andere passende oplossing voor mij kan bieden, hoor ik dat graag. Maar het liefst zou ik de behandeling door een behandelaar van eigen keuze willen krijgen.

In afwachting van uw reactie verblijf ik,

Naam/handtekening